Etätyösuosituksen päättyessä ollaan monessa yrityksessä kuuman kysymyksen äärellä ”Millä keinoin saamme ihmiset palaamaan toimistolle?”. Henkilöstökyselyt osoittavat, että työntekijöiden näkökulmasta paluuta vanhaan ei enää ole, vaan monipaikkaisuus on tullut jäädäkseen. Työn on joustettava aiempaa enemmän.
Joustoa tarvitaan, niin työnantajan kuin työntekijöidenkin puolelta. Paluu vanhaan ei ole vaihtoehto, mutta sujuvuuden kannalta ei kokoaikainen kököttäminen kotitoimistollakaan puolla paikkaansa. Jotta työarjen palikat saadaan jälleen järjestymään oikeaan asentoon, tarvitaan pysähtymistä oikeiden kysymysten äärelle. Yksilöiden haluja ja tarpeita on selvitetty lähes jokaisessa yrityksessä, ja vastaukset jakautuvat juuri niin moneen suuntaan kuin mitä meillä on elämäntilanteita. Toiset haluavat rauhaa, toiset muiden tapaamista. Yksi haluaa ergonomiaa ja kolmas parempaa lounasta. Yksilön hyvinvoinnin huomiointi onkin tärkeää, jopa kriittistä. Tämän lisäksi tulisi kuitenkin kysyä myös muutama kysymys yrityksen ja tiimien onnistumisen tulokulmasta. Näitä voisi olla esimerkiksi:
Me Workspacella saamme katsella työn murrosta paalupaikalta. Käymme vuositasolla tuhansia keskusteluja työstä, työtiloista ja työnteon muutoksesta erilaisten ja eri tilanteissa olevien yritysten kanssa. Tässä on meidän havaintojamme ja ajatuksia toimistolle paluuseen liittyen:
Toimiva ratkaisu on yrityksen tarpeisiin suunniteltu monitilatoimisto, jossa on huomioitu työn perusprosessit, hybridityö sekä yksilöiden erilaisuudesta kumpuavata tarpeet. Moni on valmis luopumaan omasta työpisteestä monipaikkaisuuden mahdollistamiseksi ja flex-työpisteiden määrä toimistoissa tuleekin kasvamaan. Tämä tarjoaa mahdollisuutta lisätä esimerkiksi akustoituja piipahdus- ja puhelutiloja sekä yleisiä rennompia kahvila-alueita. Toimivassa tilassa on merkittävästi helpompi keskittyä myös yhteistyön ja kulttuurin kehittämiseen.
Kirjoittaja on työympäristömuutosten ja työkulttuurin kehittämisen asiantuntija Tarja Paanola