By Workspace

07.10.2017

INTOA TÄYNNÄ KAIKKI MUUTTUU! JEE! TULE MUKAAN!

Luin juuri blogin, jossa puhuttiin kannustamisen tärkeydestä. Työnantajien tulee kannustaa henkilöstöä uudistumaan. Periaatteessa samaa mieltä mutta. On myös niin, että jos tekee sitä mikä innostaa, niin kannustamisen merkitys ja luonnekin muuttuvat radikaalisti. Puhutaan muutosjohtamisesta. Se on varma merkki siitä, että jotain on jäänyt matkan varrella tekemättä. Olemme tilanteessa, joissa työpaikat ja yritykset ovat jakautuneet useaan leiriin. Vastakkain ovat ”Kodakit” ja ”Slushit.” Toisessa harjoitetaan ”muutosjohtamista” – toisessa pitää toppuutella, että porukka ei polta itseään henkisesti karrelle. Elämme kahdessa rinnakkaistodellisuudessa. Eikä vain Suomi vaan USA , EU jne. Notkeat ja nopeat vastaan jäykät ja hitaat. Muutos on toisille kivulias ja toisille taas jee! Kumpaan leiriin itse haluat kuulua?

Matkaterveisiä Lontoon Worktech 2016 työympäristökonffasta. Tuliaisina kolme isoa huomiota. Ensinnäkin: nyt oli näytillä ISO ITSEVARMUUS ja TEKEMISEN MEININKI. Saarivaltiossa työnteon tunnelma ja asenne ovat lähtökohtaisesti omaamme verrattuna eri planeetalta. Omasta bisneksestä ollaan terveellä tavalla ylpeitä. Uusista ideoista kerrotaan lumoutuneesti. Myyntipuheet ovat osa luontevaa ja iloista vaikuttamista. Monet esillä olevat palvelut eivät olleet kovinkaan ihmeellisiä omiin Hyvä Suomi –palveluihin nähden, mutta se MEININKI! Lähettelivät vielä peräänkin viestejä. Huh. Pitäisiköhän vastata.

Toinen iso juttu maailmalla: TYÖYMPÄRISTÖ ON REKRYTOINNIN JA SITOUTTAMISEN STRATEGINEN RESURSSI. Kilpailu parhaista osaajista on noussut entistä kiihkeämmäksi. Työnantajat ovat valmiit (lue pakotetut) kattamaan työympäristöpöydän kaikilla mahdollisilla herkuilla. Enää ei kaihdeta edes pannassa ollutta personointia. Suuretkin organisaatiot hakevat ideoita henkilökohtaiseen työympäristöräätälöintiin. Mukana paletissa ovat niin toimintatapoihin, tiloihin kuin digitaalisiin ympäristöihin liittyvät ratkaisut. Vanhakantainen IT-osasto on joutunut muuntumaan notkeaksi ja nopeasti reagoivaksi hybridituottajaksi. Terveys ja hyvinvointinäkökulma on tullut vahvemmin mukaan myös työpaikoille. Työympäristöä kulutetaan palveluna!

Ja sitten se kolmas huomioni. Se jo kyllästyksiin saakka meuhkattu DIGITALISAATIO. Kaikki tuhoutuu. Uutta rakennetaan tilalle. Digidisruptio iskee kaikkialle! Keinoäly (AI), koneoppiminen (machine learning), virtuaalinen (VR) ja laajennettu (AR) todellisuus ovat siirtymässä kovaa vauhtia science fictionista arkipäivän todellisuudeksi. Älykkäät kiinteistöt? Älykkäät kaupungit? Kodit? Kulkuneuvot? Teollisuustuotanto? Terveydenhuolto? Digiliima yhdistää eri teollisuuden alat imulähtöisiksi (pull) palveluiksi, joissa eri alustat ja sovellusten kehittäjät kilpailevat kuluttajien suosiosta. Kuka tekee ensimmäisen Tesla –talon? (ehkä se on Musk). Tässä olisi nyt meille luvattujen insinöörien maassa tuhannen kryptovaluutan paikka. Kunhan muistetaan ottaa käyttäjä-kuluttaja keskiöön ettei käy Noksut.

Työ- ja elinympäristöjen näkökulmasta digitaalisuus avaa kokonaan uuden mahdollisuuden joustavaan ja nykyistä mielekkäämpään resurssien käyttöön eri elämäntilanteiden ja intressien kannalta. Work-life balance goes work-life blend. Vai peräti life edellä! Monipaikkainen työnteko katoaa käsitteenä kuten myös puhelin. Aito mahdollisuus liikkuvuuteen ja paikkariippumattomaan sujuvaan vuorovaikutukseen muuttaa käsityksemme työnteosta. Sen tekee myös keinoäly, jonka kanssa pääsemme kilpailemaan monessa eri lajissa ennen kuin löydämme ihmisenä uuden paikkamme. IBM Watson tekee jo nyt parempia diagnooseja kuin keskiverto lääkäri. Näin taitaa käydä myös auton ajamisen kanssa. Ja monen muun arkisen asian kanssa, joilla täytämme päivämme nykyisin.

Kaiken korvautumisen ja yhteiskunnallisen myrskyn keskellä voi kysyä, miten ja mistä löydämme tulevaisuudessa henkisen työpaikkamme ja merkityksellistä tekemistä? Mitä työpaikoille tapahtuu? Entä hyvinvointivaltiolle? Tunnelin päässä kajastaa uudenlainen yhteistoiminnallinen yhteiskunta. Kiinteistöalallakin ajankohtainen co-working ilmiö (vrt. ei ole kysymys vain toimistohotellin uusista vaatteista) tulee kehittymään yhteisölliseksi itsensä toteuttamisen välineeksi tarkoituksena tunnistaa merkityksellistä tekemistä, jolla on vaikutusta. Teknologia tukee jo nyt osuuskuntatyyppisten yhteistyömuotojen syntymistä. Perinteisten kansakuntien rinnalle kehittyy saman mielisten osuuskuntasaaria. Nykyinen kapitalistinen harvainvalta saa rinnalleen kilpailijan. Jo nyt voidaan tehdä yhdessä hyvää organisaatiorajat rikkoen. Digitaalisuus vie mahdollisuudet aivan eri tasolle. Hyvinvointivaltioista siirrytään hyvinvointiyhteisöihin. Pääsylippu tällaiseen on aktiivinen mieli, rohkeus ja hyvä tahto. Sohvan pohjalle ei tule kutsuja.

Tule mukaan! Tervetuloa uusi maailma!

Jyrki Yläoutinen
Johtava asiantuntija
Workspace Oy

Kirjoittaja on täpinöissä arvoa ja merkityksiä luovasta yhteistyöstä organisaatio- ja hierarkiarajoista riippumatta. Arvokas ajatus tai teko ei katso asemaa, ikää tai muuta taustaa. Laitostumista vastaan – innostavan olemisen puolesta!

<< KAIKKI UUTISET