Kun puhutaan ketteryydestä, mitä sillä tarkoitetaan?

Tekemiselleni on monenlaisia kuvaavia sanoja ja yksi niistä on ”ketteryys.” Termiä on käytetty paljon, mutta mitä ihmettä se käytännössä merkitsee? Miten se näkyy suunnittelijan arjessa?

Lähtisin avaamaan tätä asiaa asiakkaan ymmärtämisellä. Sillä, että kuunnellaan, ollaan tovi hiljaa ja pohditaan. Mietitään mitä juuri tämän asiakkaan esittämä asia tarkoittaa heillä, heidän toimintojen ja tilojen osalta. Mitä meidän tiimiltä odotetaan, minkälaista lähestymistapaa asiakas arvostaa ja miten siihen päästään. Suunnittelu on vuoropuhelua, ymmärtämistä ja varmistamista. Sitä, että tehdään oikeita asioita ja yllätetään, löydetään yhteinen lähestymistapa. Sen näkee vastapuolen ilmeestä, että nyt mennään ihan oikeaan suuntaan ja lausahdus, jonka usein kuulee on ”en olisi ikinä tätä itse osannut ajatella”. Tämmöisen palaverin jälkeen on hyvä jatkaa hommia. Me tiedämme, mitä olemme seuraavaksi tekemässä, asiakas tietää mitä on saamassa ja jos vielä yhteistyötahot ja kumppanit on infottu, niin homma on enemmän kuin hoidossa.

No mitä tämä nyt sitten ihan oikeasti tarkoittaa? Sitä, että juttelen asiakkaan kanssa mukavia, kyselen ja kuuntelen. Teen usein ehdotuksen jo puhelun aikana ja lähetän vaikka whatsapilla kuvan hänelle heti. Toki tänä Teams-aikana on helppo luonnostella myös yhdessä ja lähettää lopputulos vastapuolelle keskustelun päätteeksi. Tämmöisen startin aikana voi hyvin etsiä yhteistä näkökulmaa luontevasti ja prosessi saa tässä hetkessä innostuneen alun. Jos tämä tapahtuu saman pöydän ääressä, niin sormi siirtyy paperille ja siitä ajatus lähtee kehittymään. Läpinäkyvyys poistaa myös niitä turhia pelkoja puolin ja toisin. Mitä enemmän piirrän heti, sitä varmempia voimme olla, että puhutaan oikeasti samasta asiasta. Palaverin, tapaamisen, teamsin päätteeksi yhteinen ymmärrys on luotu. Molemmilla on luottamus siihen, että mennään oikeaan suuntaan ja homma on hanskassa. Yleensä tuo ensirustaus on aikamoinen suttu, joka sitten tarkennetaan työpöydän äärellä, viedään kehittynyt versio taas yhdessä eteenpäin, oivalletaan ja innostutaan. Saavutetaan lopputulos, joka ollaan tehty yhdessä ja jo omaksuttu. Tilan ilme ja toimintatavat on tilaajalla ja henkilöstöllä tiedossa. Tiedetään mitä kultakin odotetaan ja osataan suunnata energia peloista mahdollisuuksiin. Tämä siksi, että myös ne pelot on käsitelty yhdessä ja avoimesti.

Tämäkin teksti on tehty ketterästi. Miltä tuntuisi edetä teidän suunnitteluprosessissanne näin?

Ole yhteydessä ja jutellaan lisää. Minä aloitan kuuntelemalla, kynä kädessä.

Martta Suurpää
+358 50 582 1095
martta.suurpaa(at)workspace.fi