Kuukausi väistötiloissa avokonttorissa – mikä fiilis?

Suunnittelemme väistötiloja asiakkaillemme jatkuvasti. Tyypillisesti väistössä ollaan kuukausia, joskus jopa pidempään. Väistö on sanana kovin harhaanjohtava. Se henkii vetäytymistä syrjään, passivoitumista ja odottelua. Kenties niitä pitäisi kutsua pusku- tai ponnistustiloiksi. Miksi näin?

Tila on järkyttävän tehokas työkalu toiminnan ja ajattelun muuttamiseen. Parhaimmillaan voimme käyttää sitä strategian toteutumisen tukena, pahimmillaan se vesittää hyvänkin strategian toteutumista heikentämällä vaikkapa yhteistyön mahdollisuuksia.

Väistötilan mahdollisuus on sen väliaikaisessa luonteessa. Väistössä voimme kokeilla mitä vain. Kun ei tarvitse sitoutua kokeiluun kuin väistön ajaksi, ei siinä kovin huonosti voi kenenkään käydä. Kokonaisvaltaisessa työympäristökonseptoinnissa hyödynnämme väistötiloja uusien toimintatapojen kokeiluihin ja pystymme näin validoimaan niistä syntyvät tilatarpeet. Huomaamatta ehdimme synnyttämään imua uusiin toimintatapoihin ja varsinaiseen tilaan siirryttäessä uusi saattaakin näyttäytyä meille jo normaalilta ja olemme valmiita jatkokehitykseen.

Väistötilan väliaikaisuus vapauttaa meidät rohkeisiinkin kokeiluihin ja meillä on mahdollisuus vauhdittaa muutosta verrattuna vanhaan toimintaympäristöön. Siksi väistötiloja pitäisikin kutsua jollain ihan muulla nimellä. Nehän ovat suorastaan ohituskaista.

Omia lääkkeitä (no, ainakin osittain) syövänä konsulttina pääsimme itsekin väistötilojen makuun tänä vuonna. Väistömme osui lomakaudelle ja oli vajaan parin kuukauden mittainen, joten emme lähteneet siihen juurikaan panostamaan (!). Ja kyllähän tila-ammattilainen nyt pelkillä kalusteilla pyöräyttää tilasta kuin tilasta toimivan. Niinpä törötimme avokonttorissa elokuun.

Avokonttorin ainut ja sanoinko jo, että AINUT hyvä puoli on se, että kaikki näkee koko jengin ja tiimissä olo tuntuu konkreettisesti. Erilaisille töille oli kalustemielessä omia paikkojaan, mutta ääni- ja visuaalisen maisema eivät antaneet armoa. Akustiikka ei toiminut mitenkään, puheluita soiteltiin kyykyssä muuttolaatikoiden takana.

Puhumme usein siitä, että avotila ja monitila ovat ihan eri asioita. Oman väistökokemuksemme jälkeen tiedän todellakin mistä puhun. Kollegani sanoin: ”Emme ole koskaan halunneet asiakkaita väistöön avotilaan ja onneksi meillä on nyt tämä oma kokemus siitä, miten järkyttävää se on. Nyt osaamme varmasti pitää huolen, ettei kukaan asiakkaistamme päädy tähän vaan vaadimme parempaa.”