Meneekö viesti perille?

Elävän kuvan tekeminen on yhä helpompaa kiitos kännyköiden ja yhä parempien kameroiden. Koronan myötä digitaalinen viestintä on lisääntynyt yhä nopeammin. Mutta onko jälki pysynyt hyvänä? Korona-aika on antanut paljon anteeksi, mutta voiko viesti enää vaikuttaa tulevaisuudessa kotikutoiselta? Minkä mielikuvan annat?

Kilpailemme siitä, meneekö viesti perille. Kilpailemme muiden toimijoiden kanssa, ja ennen kaikkea kilpailemme ajasta kaiken muun kuvatulvan kanssa.

Tarinasta vastaa viestijä. Mutta se ei yksin riitä – kuvallisessa viestinnässä on suuri merkitys sillä, miltä viesti näyttää. Onko ympäristössä ja taustalla satunnainen työhuone, koti tai keittiö, kaikuuko ääni tai heittääkö nenä hassun varjon naamalle?

Hyvät olosuhteet viestinnälle voi onneksi tehdä ihan tavalliseen toimistoympäristöön. Tarvitaan vain sopivan kokoinen tila sopivalla paikalla. Jotta kuva olisi hyvä, valaistuksen pitää olla kunnossa. Ja jotta ääni toistuisi hyvin, muualta ei saa tulla häiriöitä eikä huonekaan saa kaikua. Usein on myös tarve järjestellä erilaisia tilanteita: haluammeko keskustella, pitää tiedotustilaisuutta vai mainostaa jotain?

Kokosimme tähän muistilistan siitä, miten työyhteisön kuvausstudio tehdään:

  1. Tunnista tarpeet. Mitä haluat tehdä? Onko odotettavissa keskusteluja, webinaareja, tiedotustilaisuuksia vai ehkä jotain muuta?
  2. Selvitä, mitä teknisiä vaihtoehtoja on. Minkälainen kamera, mikrofoni, valaistus, näyttö tai muu taustalla, editointi.
  3. Arvioi, minkälaisen tilan tarvitsisit ja mieti, minne sellaisen voisi tehdä. Mieti tarpeita, eri kuvakulmia, tekniikan tarvitsemaa tilaa esiintyjien ympärillä, tilan sijaintia, valaistusta, äänimaailmaa ja ulkoa tulevien häiriöiden kuten valon ja äänen vaimentamista eri vaihtoehtoisissa tiloissa.
  4. Jos sinulla on monta vaihtoehtoa, arvioi, mikä olisi paras ja toteutettavin. Fiksua on piirtää muutama luonnos tässä vaiheessa.
  5. Kun olet valinnut tilan, suunnittele toimenpiteet. Yleensä kaikki pinnat kannattaa uusia ja ennen kaikkea miettiä, mitä kuvaan tallentuu. Valmistaudu hankkimaan helposti säädettävä kevyt studiovalaistus ja huolehtimaan hyvästä ääneneristyksestä ja huoneakustiikasta. Varmista, että ilmanvaihdon ja viemärien kautta ei tule häiriöitä. Teknisten asioiden lisäksi ennen kaikkea mieti kuvakulmia ja sitä kautta tilan ilme ja sen muunneltavuus.
  6. Kun suunnitelma on valmis, teetä työ. Selvitä kuitenkin ensin, kuka tällaisen osaisi tehdä.
  7. Vahdi, että kaikki menee hyvin.
  8. Kun tila on valmis, pidä tuparit. Muista jakaa tilaisuus verkkoon!

Jos vähänkään tuntuu siltä, että aika tai osaaminen loppuu itsellä kesken, aina voit kilauttaa meille.

 

Heikki Prokkola
050 529 4564
heikki.prokkola@workspace.fi