Minimoi tila, maksimoi kohtaamisten vaikuttavuus

Kuva: Saana Rossi, Fiskarsin Riina Gröhn ja Workspacen Sini Norta keskustelemassa monipaikkaisesta työstä Rework’22 tapahtumassa

Rework’22-tapahtumassa kokoonnuttiin yhteen tulevaisuuden työn ja työympäristöjen teemojen äärelle. Monipaikkainen työ ja hybridityö nousivat vahvoina teemoina keskusteluissa ja puheenvuoroissa. Käsiteltiin tulevaisuuden työelämää, digitaalisuutta, asynkronista työtä ja vuorovaikutusta.

Rework’22-tapahtumasta inspiroituneena haluan nostaa erityisesti kahta vastuullisuuden näkökulmaa ja haastaa myös sinut pohtimaan mitä teillä voisi tehdä toisin, tehdä lisää tai jättää kokonaan tekemättä:

1. Ympäristövastuu – minimoi tila

Kestävyys ympäristön näkökulmasta on enemmän kuin ajankohtainen aihe. Tilaa on liikaa ja se aiheuttaa hukkaa. Jos ihmiset eivät kohtaa toisiaan työtiloissa, ovat perusteet työmatkan taittamiselle ja toimistotilan pitämiselle ohuet. Ehkä tulemme lähivuosina (tai jopa lähikuukausina) näkemään uudenlaista ajattelua tilojen hyödyntämiseen tyhjäkäynnin sijaan. Nyt jo löytyy esimerkkejä siitä miten toimistot ovat iltaisin juhlatiloja, co-working -tilat hotelleja ja koulut harrastuspaikkoja. Luovalle ajattelulle ja uusille kokeiluille on tilaa ja tilausta!

2. Sosiaalinen vastuullisuus – maksimoi kohtaamisten vaikuttavuus

Työn tulevaisuudesta puhuttaessa sosiaalinen vastuu nousee entistäkin tärkeämmiksi teemaksi tulevaisuudessa. Monipaikkainen työ tarjoaa meille vapautta ja väljyyttä, mutta samalla se lisää vaikeuskerrointa johtamistyöhön. Esimerkiksi työkaverin pahaa oloa on vaikeampi aistia etäyhteyksien yli kuin kasvokkain kohdatessa. Mielenterveysongelmat eivät rajaudu työpaikkojen ulkopuolelle. Merkityksellinenkin työ kaipaa rajoja, joiden veto voi itse olla vaikeaa. Läsnäolo ja kohtaamiset kaikessa harvinaisuudessaan ovat entistäkin suuremmassa arvossa.

Tekstin on kirjoittanut vuorovaikutuksen mittaamisen ja kehittämisen parissa innostuva Workspacen liiketoimintajohtaja Ilona Karlsson

Ilona Karlsson
045 636 2659
ilona.karlsson(at)workspace.fi