Nollasta sataan vai jotain muuta – millainen on tulevaisuuden toimisto

Kuva: Työmaakäynnillä Varianin tulevissa toimitiloissa

Vuosien lymyily kotona ja kovat odotukset toimistolle paluusta – vai miten se nyt menikään. Ajattelimme, että kun pandemia on ohi niin kaikki palaavat toimistolle riemuiten yhdessä töitä tekemään. Näin ei käynyt keväällä, ei syksyllä eikä tule tapahtumaan. Meidän toimintatapamme muuttuvat pysyvästi kolmessa kuukaudessa ja nyt olemme etäilymoodissa. Etätyöskentely on lisännyt tuottavuutta, mutta toisaalta laskenut innovaatioiden määrää. Lasku tulee maksettavaksi muutaman vuoden kuluttua, ei aivan vielä, vaan sitten kun vanhat innovaatiot on loppuun käytetty.

Varian teki noin vuosi sitten loistavan ja ennakoivan päätöksen muuttaa henkilöstön määrään nähden sopiviin tiloihin. Tilojen määrä on suhteuttu monipaikkaiseen työhön, jossa osa työskentelee muualla kuin toimistolla. Päätöksen myötä toimistolla on vuorovaikutusta tukevia ja yksilötyötä tukevia tiloja noin 50-50. Juuri sopivasti tulevaisuuden tarpeita ajatellen. Tämä on tulevaisuuden toimisto, jollaisesta muut vielä haaveilevat ja kartoittavat.

Tulevaisuuden toimistojen lähtökohtana on, että ainoa kestävän kilpailuedun lähde on oppiminen. Minimissään se on organisaation kyvykkyyttä ratkoa asioita ja laajimmillaan kehittää radikaaleja innovaatioita vuorovaikuttamalla. Nopein ja toimintavarmin keino muuttaa vuorovaikutusta on tilan avulla. Tästä syystä toimistotiloissa tulisi korostaa vuorovaikutukseen soveltuvien tilojen laatua ja määrää. Tulevaisuuden toimistot ovat paikkoja kohdata, työskennellä yhdessä, vuorovaikuttaa, työskennellä keskittyneesti, kuluttaa palveluita – kaikkea sitä mitä se oli jo aiemminkin mutta erilaisella sabluunalla ja tvistillä. Näin Töölönlahden ääressä tehtiin.

Onnittelut Varianille rohkeasta ja edistyksellisestä päätöksestä uudenlaisesta toimistosta. Peiliin katsomalla ei näe tulevaisuutta.

Kirjoittaja on Varianin tulevaisuuden toimiston suunnitteluun osallistunut Workspacen työympäristökonsultti Kenny Hytönen.

Lisää aiheesta Varianin blogissa: