Organisaatiot jakautuvat jyrkästi hybridi- ja monipaikkaisen työn johtamisessa

Omassa kuplassaan sitä kuvittelee, että kaikki suhtautuvat samalla tavalla tähän koronan jälkeiseen hybridi- ja monipaikkaisen työskentelyn aikaan. Olemme olleet yllättyneitä miten selkeästi eri kategorioihin organisaatiot lopulta asennoitumisessaan sijoittuvat. Alla kuvassa on markkinasta muodostamamme jäsennys hybridityön lähestymistavoista. En haluaisi laittaa näille lähestymisille erilaisia arvolatauksia, mutta kenties voit sellaisia tunnistaa. Se on kuitenkin selvää, että riskit ja polut eteenpäin ovat erilaisia.

Mihin näistä te kuulutte? Onko se teille pitkällä tähtäimellä paras paikka olla? Kiinnostavampaa on tietysti se, millaista keskustelua teillä johdossa näistä asioista käydään.

Passiivisissa minua ihmetyttää huoleton suhtautuminen havaittuihin haittoihin. ”Joo, kyllä meillä ovi käy, mutta olemme päättäneet satsata vain rekrytointeihin eli siihen, että ihmisiä tulee sisään.” Johtamisesta kieltäytyminen (vedoten toki muihin kiireellisiin hankkeisiin) jättää kyllä sellaisen johtamistyhjiön, että ei ole kovin vaikea arvata, millaiselta asiat yksilön näkövinkkelistä näyttävät.

Odottajat ovat mielenkiintoinen ryhmä. Minulle ei ole vielä selvinnyt, että mitä he odottavat. He selvästi tunnistavat, että jotain pitää jossain kohtaa tehdä. Mikä on se auktoriteetti, jonka liikkeiden myötä nämä odottajat lähtevät liikkeelle? Ja onnistuvatko he liikkumaan ennen kuin kosahtaa?

Määrääjät ovat selkeitä. Selkeys on ilman muuta arvo. Sitten on eri kysymys, millaisten elementtien varaan selkeys rakentuu. Haiseeko ohjeiden takana kontrolli? Ollaanko menossa taaksepäin johonkin tuttuun ja turvalliseen, jota on helppo johtaa? Olemme myös kuulleet, että joissain organisaatioissa on jouduttu pakittamaan ohjemääräyksistä, koska henkilöstön vastareaktiot ovat olleet niin voimakkaita.

Uteliaat erottuvat muista. He uskaltavat ottaa ilon irti siitä, että kellään ei ole oikeaa vastausta. Silloinhan voi kokeilla mitä tahansa. Vaikuttaa myös siltä, että tämän ryhmä ihmiskäsitys on hieman erilainen kuin noiden kolmen muun ryhmän. Lähestymistapaan sisältyy luottamus siihen, että vaikka kaikki kokeiltavat asiat eivät tulekaan jäädäkseen, ne vievät aina kohti parempaa.

Aika tulee muuttamaan tätä jaottelua ja varmaan syntyy uusiakin. Oikeaa vastausta ei vielä ole kellään. Sen sijaan meillä on erinomainen työkalupakki näiden asioiden pohtimiseen ja aktiiviseen kehittämiseen. Hyrskytämme koko ajan erilaisia keskusteluita näistä aiheista, olisiko teidänkin ajattelua syytä hyrskyttää?

Sini Norta
0503082603
sini.norta@workspace.fi