Encore Ympäristöpalvelut

Paperinkeräyksessä sydän sykkii vihreänä: näin luotiin kaupunkipuisto keskelle toimistoa

Tiedot

Vuosi: 2019
Sijainti: Kalasatama, Helsinki

Kun Encore Ympäristöpalvelut (entinen Paperinkeräys) ajoi muutosta yrityskulttuuriinsa vanhoissa tiloissaan, oli tilanne hankala. Sermitetyt tilat eivät mahdollistaneet monitilatyöskentelyä, vaan aiheuttivat sen, että työntekijät ajautuivat omiin pieniin tiimeihinsä yrityksen sisällä. Lisäksi säilytystila oli loppunut auttamattomasti kesken, eikä uusille papereille enää meinannut löytyä paikkaa. 

Parempaa vuorovaikutusta avoimemmilla tilaratkaisuilla 

Tiimiytymistä lähdettiin pohtimaan tilasuunnittelun keinoin. Kalasatamassa sijaitsevista, uudistetuista toimistotiloista tehtiin mahdollisimman avoimet, jotta kohtaamiset tiloissa lisääntyisivät. Tämä avoimuus mahdollisti uusien työskentelytapojen haltuunoton, ja esimerkiksi yhdessä tekeminen muotoutui näkyvämmäksi osaksi työyhteisön arkea.  

Kestäviä ja ekologisia ratkaisuja 

Tilasuunnittelua ohjasi vahvasti kestävän kehityksen huomioiminen ja luontoystävällisten materiaalien hyödyntäminen. Kierrätys ja hyödynnettävissä olevan vanhan kalustuksen käyttö oli itsestäänselvyys.  Ydinajatuksena oli tuoda luonto lähelle hektistä Kalasatamaa ja tehdä toimistosta sellainen paikka, joka metsän lailla auttaisi piiloutumaan muun maailman meteliltä. Fyysistä metsää ei voitu toimistolle tuoda, mutta siitä syntyi idea kaupunkipuistosta. Keskelle toimistoa, ikään kuin rajaamaan työskentelytiloja taukotiloista, rakentui puistomainen katseenvangitsija. Tämä Encore Ympäristöpalveluille varta vasten suunniteltu ja toteutettu elementti toimii samanaikaisesti niin puiston penkkinä, kasvualustana kasveille sekä ylimääräisenä säilytystilana. Sen avulla pienestä tilasta saatiin paljon enemmän irti, kun sermien ja seinien sijaan se voitiin pitää avarana. Neuvotteluhuoneisiin saatiin samanlaista puistomaista henkeä tekemällä valaisimista ikään kuin puiden runkoja, joihin lamput on kiinnitetty.  

Osallistaminen takasi sujuvan tilan käyttöön oton 

Yksi merkittävä tekijä uudistuksen läpimenossa oli ehdottomasti se, kuinka työyhteisö sai koko projektin ajan osallistua ja antaa palautetta suunnittelun eri vaiheista. Siksi oli erityisen ilahduttavaa nähdä, kuinka vaivattomasti henkilöstö otti uudet tilat haltuun: vierailupäivänä vain muutama kuukausi tilojen käyttöönoton jälkeen pystyi jo näkemään, miten ennen eristäytyneet tiimit kerääntyivät yhdessä kaupunkipuiston ja sähköpöytien äärelle työskentelemään ja viettämään aikaa. Yleinen ilmapiiri oli paljon rentoutuneempi ja keskusteleva – juuri kuten oli projektin alussa visioitu.