Sanoma Oyj

Sanomatalo – Työympäristöhanke, jossa ihmiset ja media kohtaavat

Tiedot

Asiakas: Sanoma Oyj
Sijainti: Helsinki
Vuosi: 2021-2025
Koko: 14 000 m²
Valokuvaaja: Anders Portman

Muotoiluajattelua strategisena työkaluna

Sanomalle toteutettu työympäristöhanke on esimerkki siitä, miten tilasuunnittelu voi toimia strategisena välineenä työntekijäkokemuksen, tilatehokkuuden ja hybridityön kehittämisessä. Monivuotinen uudistus rakentui vahvasti muotoilu-ajattelun metodein. Tavoitteena oli luoda toimitilakokonaisuus, joka paitsi tukee media-alan jatkuvaa muutosta, myös mahdollistaa yksilölliset, joustavat ja tarkoituksenmukaiset tavat tehdä työtä.

Hybridityön uudet puitteet

Keskiössä ovat olleet: tasa-arvoiset lähtökohdat, monipaikkaisen työn tukeminen, hyvinvointi sekä käyttäjälähtöinen suunnittelu. Hankkeessa on hyödynnetty palvelumuotoilun keinoja, käyttäjähavainnointia ja iteratiivista kehittämistä, joiden avulla tilat on muotoiltu vastaamaan työn, roolien ja sisällöntuotannon muuttuvia vaatimuksia. Työ ei ole suunniteltu tilaan – tila on suunniteltu työn tekemisen ehdoilla.

Kokonaisvaltainen toimitilakehitys

Kiinteistö- ja työympäristökehittämisen hanke kattaa kokonaisuudessaan yli 14 000 m²:tä tilaa, kahdeksassa eri kerroksessa, Sanomatalossa. Kokonaisuus sisältää yhteisiä kerroksia, jotka yhdistävät eri yksiköt ja tukevat kohtaamisia ja kohdistettuja tilaratkaisuja eri yksiköiden tarpeisiin. Yhteiskäyttöinen neuvottelukeskus, auditorio ja ravintolatilat palvelevat paitsi Sanoman henkilöstöä myös talon vuokralaisia ja vierailijoita. Kiinteistön tila- ja palvelukonsepti on suunniteltu saumattomaksi osaksi arkea ja asiakaskokemusta.

Yhteissuunnittelua yli tuhannen työntekijän kanssa

Yli 1000 työntekijää on osallistunut kehittämiseen työpajojen, haastattelujen ja havainnointien kautta. Suunnittelu ei ole ollut vain esteettinen prosessi, vaan syvällistä yhteissuunnittelua, jossa visuaalisuus, toiminnallisuus ja kulttuurinen merkityksellisyys kietoutuvat yhteen. Käyttäjälähtöinen muotoilu on ollut strateginen työkalu muutoksen johtamisessa.

Roolien monialaisuus, monipaikkaisuus ja hybridityö ovat olleet keskeisiä teemoja. Tilasuunnittelussa on huomioitu työn liikkuvuus, keskittymisen ja yhteistyön tarpeet sekä teknologian rooli työn mahdollistajana. Selkeät pelisäännöt, skaalautuvat tilat ja älykkäät ratkaisut tukevat työn joustavuutta – ja samalla tilatehokkuutta. Läsnäoloprosentin nousu jopa 80 prosenttiin ja ylimääräisistä tiloista luopuminen Ruoholahdessa kertovat onnistuneesta suunnittelusta myös kustannusten näkökulmasta.

Tila, joka tukee median tekemisen moninaisuutta

Sanomatalon uudistus ilmentää ymmärrystä median tekemisen monialaisuudesta: työ tapahtuu uutis- ja lifestyle-toimituksissa, studioissa, radioissa ja podcasteissa. Henkilöstö koostuu kirjoittajista, visuaalisista suunnittelijoista, teknisistä asiantuntijoista ja johdosta – jokaisella omat tarpeensa ja intohimonsa. Tämän vaihtelevuuden huomioiva tila luo puitteet merkitykselliselle, luovalle ja yhteisölliselle työlle.

Sanoman organisaatiokulttuuri tukee jatkuvaa kehitystä ja tilallinen uudistus vahvistaa tätä suuntaa. Uusi työympäristö kutsuu kohtaamisiin, tukee keskittymistä ja rakentaa yhteistä kulttuuria. Se on konkreettinen esimerkki siitä, kuinka muotoiluajattelun keinoin voidaan rakentaa tilaa, joka ei vain vastaa työn muutokseen – vaan muovaa sitä.