Vaasan kaupunki

Vaasan hallintotalo – Arvokiinteistön vanhaa kunnioittava muutos nykyaikaisen työn käyttöliittymäksi

Vaasan kaupungin hallintotalo on monta muutosta matkan varrella kokenut yli 160-vuotias rakennus. Alun perin apteekiksi ja asuintaloksi 1800-luvulla valmistunut kaunotar muuttui viimeisimmässä muutoksessa moderniksi, nykyaikaista työtä palvelevaksi toimistorakennukseksi, jonka halutaan kestävän monipuolista käyttöä seuraavatkin 160-vuotta. 

Kun lääninarkkitehti C. A. Setterbergin suunnittelemaa arvokiinteistöä lähdettiin peruskorjaamaan 2016, oli selvää, että pelkkä pintojen ehostus ei riittäisi muuttamaan rakennusta nykyisen työn vaatimuksia vastaavaksi monitilaympäristöksi. Uudistus merkitsi laajamittaista talotekniikan ja rakenteiden tarkastelua. Lisäksi vanhassa rakennuksessa oli ratkaisuja, joita ei voitu eikä haluttu muuttaa. Työ haluttiin tehdä vanhaa kunnioittaen, parantaen olosuhteita nykypäivään. 

Kuvat: Mikael Matikainen, Vaasan kaupunki

Työtapojen ja työtilojen muutosten kautta sujuvuutta ja hyvinvointia 

 Talon peruskorjauksen rinnalla Vaasassa vietiin kaupungin henkilöstön kanssa läpi laajamittainen työympäristökehityshanke. Tämä tarkoitti työtapojen ja työtilojen avointa tarkastelua työn sujuvuuden ja hyvinvoinnin tulokulmasta. Muutos tehtiin toimintakulttuurin edellytykset huomioiden. Muutoksen myötä hallintotaloon saatiin laskennallisesti sijoitettua puolet enemmän henkilöstöä aiempaan verrattuna. Työtapojen ja toimintamallin suunnittelussa huomioitiin myös työturvallisuus, esimerkiksi asiakaskohtaamiset tapahtuvat niille varatuissa paikoissa.

”Työskentelytapamme ovat matkalla monitilamalliin. Valitsimme kultaisen keskitien, jossa yksiköille on dedikoidut omat tilat. Se, että ei ole omaa nimettyä työpistettä on meille vielä suuri muutos, toteaa Vaasan kaupungin hallintopäällikkö Marjo Mäki-Krekola uudesta valitusta mallista. 

Kuvat: Mikael Matikainen, Vaasan kaupunki

”Täällä on helppo kokeilla uusia työntekemisen tapoja pistäytymispaikoista hybridikokouksiin ja yhteiseen innovointiin. Täällä on mahdollisuus ottaa vähän rennommin, oikoa ja palautua.”
- Hallintopäällikkö Marjo Mäki-Krekola

Tiloja tukeva digitaalinen työympäristö ja pitkäjänteinen muutos 

 Työnteon sujuvuuden ja vuorovaikutuksen parantamiseksi tunnistettiin tilojen lisäksi tarve kehittää sähköistä työympäristöä. Monipaikkaisen työn onnistumisen edellytyksenä ovat toimivat digitaaliset ratkaisut tiloissa. Lisäksi ymmärrettiin, että muutos ei tule vain uusilla seinillä ja digillä, vaan panostausta tarvitaan myös johtamisen ja organisoitumisen saralla. Onneksi monivuotinen saneeraushanke mahdollisti riittävän pitkäjänteisen panostamisen myös näihin asioihin.  

Hallintorakennuksesta kuoriutui toiminallisen muodonmuutoksen läpikäynyt kaunis ja harmoninen monitilatoimisto. Rakennuksen erityistä arkkitehtuuria ja erityispiirteitä korostettiin, esimerkiksi portaikkojen ornamentiikka toistuu tilojen akustiikkapinnoissa ja lasiseinäteippauksissa. Historian eri värikerrokset tuotiin esiin ryhdittämään kokonaisuuden rauhallista värimaailmaa. 

Kuvat: Mikael Matikainen, Vaasan kaupunki