Vanhan arkkitehtuurin ja modernien työskentelytapojen paritanssi

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan keskustoimiston tilojen suunnittelu käynnistyi kutsukilpailulla. Suunnittelun päätavoitteiksi otettiin vanhan arkkitehtuurin korostaminen, ja nuorekkaan ja dynaamisen työympäristön yhteensovittaminen siihen. Rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin tiloihin tuotiin modernit ratkaisut, ja tilat ovat nyt HYY:n vaikuttava käyntikortti. Tiloissa yhdistyvät perinteinen yliopistomaailma ja milleniaalien, tulevaisuuden osaajien, toimintatavat.

Sisustus heijastaa nuorekasta ja aktiivista elämäntyyliä. Kalustus on suunniteltu rentoa ja boheemiakin toimistoelämää varten. Arkkitehtuuria on korostettu sisustusmateriaaleilla ja valaistuksella sekä väripaletilla, joka kehitettiin HYY:n visuaalisesta ilmeestä alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittaen. Esimerkiksi erkkerin alue, jossa on valtavan isot Mannerheimintielle avautuvat ikkunat, riisuttiin kokonaan kalusteista. Tällä tavoin niistä tulvii sisään paljon valoa ja niiden äärellä voi helposti ihmetellä muun maailman menoa.

Kohtaamistilat suunniteltiin muunneltaviksi ja monikäyttöisiksi. Heti aulassa sijaitsee verhoilla rajattu spontaanisiin tapaamisiin soveltuva korkea pöytäryhmä, ja vaatesäilytyksen toisella puolella on rento istuinryhmä, jossa opiskelijat pääsevät kohtaamaan toisensa. Aulan lattian betonipinnassa on koristekuvio, joka siirrettiin akustoivan maton pintaan samoin värein ja mitoin kuin mitä se on ollut yli sadan vuoden ajan. Myös muita arvokiinteistölle ominaisia elementtejä korostettiin ja tunnelma jatkuu aulasta muihin tiloihin arkkitehtuuria kunnioittavasti.

Tiloihin suunniteltiin erilaisia toimenkuvia varten nimettyjä ja nimeämättömiä työpisteitä sekä asiakaspalvelupisteet. Suureen työtilaan tehtiin hyvä akustiikka ja pehmeä yleisilme verhoilla, irtomatoilla ja akustiikkalevyillä. Upean kaarevan ikkunan ääreen sijoitettiin istuinryhmä, jossa voi viettää lepohetken ja seurata ydinkeskustan urbaania vilinää.

Neuvotteluhuoneiden hyvä käytettävyys perustuu parannettuun akustiikkaan, aurinkosuojiin, säädettävään valaistukseen ja hyvään ilmanvaihtoon. Arvokiinteistöön sovitettu nykytekniikka on huippuluokkaa ja lisää työhyvinvointia.

Suunnittelijan näkökulmasta oli erittäin palkitsevaa päästä todistamaan, kuinka tilojen molemmat aktiiviset käyttäjäkunnat, opiskelijat ja henkilöstö, ovat ottaneet tilat omikseen. Jokainen neliö on hyödynnetty ja käyttäjistä huokuu tyytyväisyys.

KAIKKI HANKKEET

Other Space projects