Colors, playfulness and a garden swing in a conference room: this is how a new work community was created

Sanoma is Europe’s leading media company focused on consumer media and learning. The company decided to merge the IT units of its various companies in Finland. The aim was to reduce silo effect, promote a focus on business operations, become more agile, and create a unified organizational culture for the new operating unit. The new unit, housing 200 employees, was located on two floors at Sanomala in Vantaa.

Built in the 1970s, the premises at Sanomala had become outdated. Our task was to design new premises that would be inspiring, colorful and comfortable. Sanoma’s renewed brand image where squares of different colors are combined together in a playful manner was the source of inspiration for the decor. Moreover, we were asked to create premises that encourage cooperation and the sharing of ideas, while also providing space for work that requires concentration.

A working café is located at the entrance so that it does not disturb other areas. You can take a break there, but also work and hang out. Workstations were placed next to windows in order to get as much natural light in as possible. They were made to look colorful and playful. Big writing surfaces were brought into the spaces for exchanging thoughts. The cheerful conference rooms have ambiances that draw from the nature: these include the sea and a Finnish spruce forest, and you can choose your seat from anywhere between a jetty and a garden swing.

The employees are happy with the change. The premises are no longer grey and dull, and everyone can find a suitable place for their day’s tasks. They also bring in more activity and engagement. The new premises were enthusiastically received and marked the beginning of a new, shared organizational culture.

Other Similar Projects

Encore Ympäristöpalvelut

The heart beats green in paper collection: this is how a city garden was created at the center of an office

Go to Project