VIEW GALLERY

Kun tilat avartuivat, kohtaamisia on syntynyt luonnostaan aiempaa enemmän. Uudet tilat mahdollistavat työskentelyn joustavammin, tehokkaammin ja avoimemmin, ja yhteistyö ja vuorovaikutus yrityksen eri toimintojen välillä on tiivistynyt.

Jani Jääskeläinen

Hankepäällikkö, VR Group

Vapaa raameista – tällainen on pääkonttori, joka muuttuu yrityksen mukana

VR Group

VR Groupin pääkonttorin toiminnot siirtyivät Helsingin päärautatieasemalta Isoon Pajaan Länsi-Pasilaan toukokuussa 2018. Pasilasta rakennetaan kovaa vauhtia yhtä Suomen vilkkaimmista asemista. Tästä syystä uusi liikenteen solmukohta on VR:n pääkonttorille enemmän kuin luonteva sijainti. Workspacen rooli hankkeessa oli määrittää yhdessä VR:n henkilöstön kanssa tulevaisuuden työtavat, haastaa ja tukea heitä muutoksessa sekä auttaa ja opastaa käyttöönotossa. Lisäksi vastasimme tilojen suunnittelusta ja visuaalisesta ilmeestä sekä työmaan ohjauksesta VR:n osalta.

Jos Iso Paja -hankkeessa kehitettiin henkilöstölle uudenlaisia työtapoja, käytettiin niitä jo hankkeen suunnittelu- ja rakentamisvaiheessakin: suunnittelijoiden ja rakentajien yhteistyö oli helppoa muun muassa avoimen vuorovaikutuksen ja yhteisen 3D-mallinnuksen avulla. Hankkeessa talon pääkäyttäjä VR oli keskiössä. Projekti tehtiin alusta loppuun käyttäjää kuunnellen.

Työ tehtiin huolellisesti: materiaaleja, kalusteita ja työpisteitä testattiin eri ryhmien kanssa ennen niiden lopullista valintaa. Näin varmistettiin, että kaikki kalusteet toimivat niissä lukuisissa käyttötarkoituksissa, joihin ne on suunniteltu. Tilojen muunneltavuus oli avainasemassa koko hankkeen ajan. Tiloja on helppo muokata nyt ja tulevaisuudessa. Myös rakentaminen helpottui, kun suunnittelussa käytettiin vakioratkaisuja, joita voi muunnella erilaisiin käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi neuvottelutiloja voi muokata kokouksen luonteen mukaiseksi kalusteita siirtämällä.

Avoin tiedonkulku oli yksi päätavoitteista, ja sen vuoksi jo hankkeen ensimetreillä päätettiin helpottaa myös kulkua tiloissa. Kerrosten 2–6 välille avattiin portaikko keskellä kerrosta sijaitsevan monimuotoisen taukotilan yhteyteen. Tilojen selkeä vyöhykkeisyys auttaa henkilöstöä hahmottamaan tilaa. Sen lisäksi, että projektitilat sijoitettiin kerroksen keskialueelle taukotilan yhteyteen, kokoustilat keskitettiin yhteen siipeen. Kokoustilojen ja tukitilojen akustisiin ominaisuuksiin kiinnitettiin erityistä huomiota hankeen aikana, ja ne varmistettiin lopuksi mittauksin.

Workspace oli koko hankkeen ajan aktiivisesti mukana VR:n työyhteisössä, jotta lopputuloksesta saataisiin paras mahdollinen. “Matkan varrelta löysimme kaikkea mitä kuuluukin: epäilyjä, pohdintoja, yhteisiä keskusteluja, rikasta vuorovaikutusta ja kutkuttavaa innostusta. Loistomatka yhdessä kohti uutta”, kertoo Minna Söderholm, Workspacen muutosjohtamisen asiantuntija.

Tilojen käyttöönotto haluttiin tehdä helpoksi. Jokainen löysi VR-henkisen muuttolaatikon omasta lokerostaan muuton jälkeen. Laatikon purkamisen jälkeen lokero toimii toimistokassin ja muiden henkilökohtaisten tavaroiden säilytyspaikkana. Henkilökohtaisten lokeroiden lisäksi työtiloissa on tiimikaappeja, jotka ovat henkilöstön yhteisessä käytössä. Lokerikkojen läheisyydestä löytyvät helposti muutkin päivittäiset tukitoiminnot kuten tulostuspiste, naulakot, wc:t ja lajittelu.

“Työympäristönä uudistunut Iso Paja erilaisine tiloineen on reilun vuosisadan Eliel Saarisen suunnitelmia edellä. Kehitysaskel tsaarin ajalta nykypäivään on kuitenkin vasta alku. Iso Paja on nimensä mukaisesti paikka, jossa tapoja tehdä muotoillaan jatkuvasti. Sähköpöydillä, puhelinkopeilla tai avarilla kahvioilla ei luoda uusia raameja, vaan pyritään vapautumaan niistä kokonaan – luomaan mahdollisuuksia konsernin todellisille vahvuuksille: rautaiselle kokemukselle, monialaiselle osaamiselle, rohkealle kehitystyölle sekä vahvoille tiimeille”, kertoo VR Groupin hankepäällikkö Jani Jääskeläinen.

VR:n tilojen lisäksi suunnittelimme tiiviissä yhteistyössä pääsuunnittelijan L-Arkkitehtien kanssa tilat rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen. Sinne sijoitetut laaja 250-paikkainen henkilöstöravintola, auditorio, kokouskeskus ja vastaanotto ovat aktiivinen ja raikas kokonaisuus niin työntekoa kuin ruokailuakin varten.

KAIKKI HANKKEET

Other Space projects