Suurella kierrätysasteella tiloihin uutta hehkua

Ympäristöministeriö

Ympäristöministeriö muutti peruskorjattuihin tiloihin Helsingin ydinkeskustaan Aleksanterinkatu 7:ään. Sokkeloisesta talosta kuoriutui remontissa valoisa ja moderni työympäristö, jossa uusi kohtaa arvokkaasti vanhan. Peruskorjauksen kantavaksi teemaksi otettiin toimitilojen energiatehokkuus, millä ministeriö halusi vastata omaan sitoumukseensa ekologisen jalanjälkensä pienentämisestä. Muita keskeisiä tavoitteita olivat tilatehokkuuden kehittäminen ja uudenlaisia työn tekemisen tapoja tukevat toimitilat.

Sisustussuunnittelussa korostui kestävyys, kierrätys ja ekologisuus. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että jo lattiamateriaalien valmistusprosesseihin kiinnitettiin huomiota. Kaikesta haluttiin matalahiilijälkistä ja kierrätettävää. Vetäytymistilojen akustiikkapaneelitkin on valmistettu maissitärkkelyksestä, joten saavuttaessaan elinkaarensa pään, ne voidaan osittain maaduttaa.

Jo olemassa olevia kalusteita hyödynnettiin tiloissa mahdollisimman paljon. Ministeriöllä oli isoja kokoelmia eri aikakausilta – muun muassa Aaltoa, Kukkapuroa, Tapiovaaraa ja Billnäsiä –, mutta ne olivat hajautettuina ympäri toimistoa. Saman suunnittelijan työt tuotiin yhteen, ja niiden ympärille rakennettiin eri aikakausista ammentavia taukotiloja. Osaa vanhoista kalusteista hyödynnettiin myös auloissa, neuvottelutiloissa ja työkahvilassa. Niihin saatiin yhtenäistä ilmettä uusilla verhoiluilla.

Ministeriön kokouskeskus sijaitsee maanalaisessa kerroksessa, joten haasteeksi muodostui ankeudesta eroon pääseminen, kun ei ollut ikkunoita tuomassa tiloihin luonnonvaloa. Tämä ratkaistiin tuomalla neuvottelutiloihin isoja, taustavalaistuja kuvapintoja, joissa on eri luonnonmaisemia. Luontoa tuotiin myös katutason aulaan valtavalla viherseinällä, jonka äärellä on helppo pitää esimerkiksi lehdistötilaisuuksia.

Uuden toimiston myötä Ympäristöministeriön tilankäyttö tehostui ja hiilijalanjälki pieneni, kun omista huoneista siirryttiin monitilatoimistomalliin. Lisäksi tilat on suunniteltu kestävästi, joten kun jonain päivänä kalusteita tarvitsee uusia, vanhoja saadaan hyvällä asteella kierrätettyä.

Projekti toteutettiin yhteistyössä Senaatti-kiinteistöjen asiantuntijoiden kanssa.

KAIKKI HANKKEET

Other Space projects