Toimistolle ei ole paluuta

Johtamisen työkalupakissa tila on pitkään ollut nopein ja voimakkain keino muuttaa toimintaa, käyttäytymistä, vuorovaikutusta ja ajattelua. Silti siihen on usein suhtauduttu kovin aliarvioivasti ja tilat on otettu itsestäänselvyytenä, pahimmillaan puhtaana kustannuselementtinä (ei nyt edes mennä tässä siihen, että markkina tekee käytännössä muut kuin kiinteän kulun mallit vaikeiksi). Tämän vuoden kevät on omalta osaltaan todentanut, että tilan muuttuessa muuttuvat myös työskentelytavat. Useimmilla meistä on tästä nyt myös vahva henkilökohtainen kokemus. Samaan aikaan tila etsii uutta rooliaan. Kuinka paljon neliöitä jatkossa tarvitsemme? Mihin me haluamme niitä neliöitä käyttää?

Tila on oikeasti johtamisen väline ja nyt meidän tulee miettiä mikä tilan rooli on johtamisen strategian kannalta. Etänä asiat ovat sujuneet. Sovitut työt on tehty. On nautittu työn tehostumisesta ja on syntynyt aikaansaamisen fiilistä, joka vaikuttaa työn merkityksellisyyteen myös yksilötasolla. Entä miten johdamme kehittymistä? Pitkällä aikavälillä se on kuitenkin paljon tärkeämpää kuin tämän hetken operatiivisten asioiden onnistuminen. Kehittäminen eli aidon, rikastavan vuorovaikutuksen järjestäminen etänä on osoittautunut hankalaksi. Emme ole juurikaan vielä nähneet pohdintaa siitä, miten voisimme organisoida vuorovaikutusta uudella tavalla. Ei kai johto vaan toivo, että voitaisiin palata vanhaan, jotta kehittämisen problematiikan miettimiseen ei tarvitsisi vaivautua?

Alkukeväästä tilanne ehkä näyttikin vielä siltä, että vain piipahdamme koronaviruksen kourissa, mutta niin lyhyesti, että käyttäytymisemme ei muutu pysyvästi. Nyt tiedämme jo enemmän, vaikka ennustamiskykymme pandemiatilanteen kehittymisen suhteen näyttää edelleen olevan heikko. Tutkitusti ihmisellä menee noin 10 viikkoa uuden tavan oppimiseen, (lue lisää esimerkiksi täältä) eivätkä organisaatiot varmuudella ole yksilöitään nopeampia. Nyt meillä on kuitenkin takana jo useita kuukausia. Käyttäytymisemme on muuttunut joiltain osin pysyvästi.

Juuri nyt on oikea hetki rohkeasti tutkailla miten juuri meidän organisaatiomme käyttäytyminen on muuttunut. Mitkä elementit siellä tukevat organisaation oppimista, strategian toteutumista tai vastaavat edes siihen mitä tiedämme muuttuvasta työstä? Mistä vanhoista haitallisista (esimerkiksi strategian toteutumista hidastavista) tavoista olemme vahingossa luopuneet? Miten estämme paluun näihin?

Millainen vuorovaikutuskulttuuri teillä on? Käydäänkö näistä aitoa vuoropuhelua? Meidän tulee rohkeasti kohdata pinnallisella tarkastelulla ristiriitaisiltakin näyttävät muutokset ja käsityksemme niiden seurauksista. Meistä monet ovat iloinneet siitä, että olemme juuri päässeet eroon turhista palavereista. Nyt palavereita alkaa taas ilmestyä kalentereihin. Turhiin emme halua, sillä menetämme saavutettua tehokkuutta. Miten tunnistamme kehittymisen kannalta tarpeelliset ja toimivat palaverit? Emme voi siis tehdä turhan yksioikoisia pelisääntöjä palavereiden suhteen, sillä ne ovat erilaisia. Erilaisia johtamisen ja strategian toteutumisen näkökulmasta. Erilaisia henkilökohtaisen tuottavuuden ja työpäivien rytmittämisen näkökulmasta.

Kaikilla organisaatioilla on mahdollisuudet vaikuttavampaan toimintaan. Tiedämme varmuudella, että organisaatiot tarvitsevat kehittymistä vaikuttavuuden lisäämiseen. Ihmisillä on kehittymisen näkökulmasta (monilla myös ihan hyvinvoinnin näkökulmasta) tarve vuorovaikuttaa samassa tilassa, jotta saamme koko kehonkielen mukaan, ilmeet ja eleet myös. Osa meistä on jo elokuun alussa poistuneen valtakunnallisen etätyösuosituksen myötä samassa tilassa. Puhutaan paluusta toimistolle. Tosiasiassa meidän ei missään nimessä pitäisi palata mihinkään. Meidän tulisi rohkeasti mennä eteenpäin ja uskaltaa kysyä itseltämme, mikä on toimiston rooli ylipäätään yrityksen liiketoiminnassa ja miten tilan hyödyntämisen logiikka kehittymisessä muuttuu. Valmiita vastauksia ei ole eikä kaikkiin organisaatioihin toimi samat vastaukset. Yhdessä pohtimalla ja tutkimalla olemme varmasti viisaampia näissäkin.

Sini Norta
Toimitusjohtaja
050 308 2603