Senaatti-kiinteistöt

Rosoisesta juuresvarastosta mobiiliksi monitilaympäristöksi

Tiedot

Vuosi: 2017
Sijainti: Helsinki
Pinta-ala: 3200 m²

Senaatti-kiinteistöjen pääkonttori sijaitsee Lintulahdessa entisessä juures- ja viljavarastossa. Alun perin se oli hyvin perinteinen avotila, jossa kaikilla oli nimetyt työpisteet, mutta tukitiloja oli heikonlaisesti. Tavoitteeksi asetettiinkin toimitilojen uudistaminen mobiiliksi monitilaympäristöksi.

Talon pääaulasta tehtiin aktiivinen kohtaamispaikka. Tilan kalustus uusittiin monimuotoisemmaksi. Aulan betoniseinään puhkaistiin suuri aukko, ja seinän takana ollut tila muutettiin kaikille avoimeksi työtilaksi. Neuvotteluhuoneet ammentavat rakennuksen alkuperäisestä käyttötarkoituksesta. Eri juuresten mukaan nimettyihin tiloihin teetätettiin graafikolla hauskat, taulumaiset akustoivat pinnat, joissa on kuvitettuna kyseisen tilan juures. Ne tuovat tiloihin persoonaa ja hyviä jutustelunaiheita.

Varastoajoista säilyneistä korkeakattoisista betonirakenteista haluttiin jättää mahdollisimman paljon muuttamattomana. Esimerkiksi sienten muotoiset pylväät jätettiin koskemattomiksi tuomaan tiloihin rosoisuutta ja tunnelmaa. Myös katot haluttiin jättää koskemattomiksi, joten IV-laitteet kuljetettiin lattioiden kautta tyypillisen kattoratkaisun sijaan. Koska niin paljon alkuperäisistä tehdasrakenteista jätettiin paljaaksi, oli erityisen tärkeää pehmentää äänimaailmaa tekstiilien ja akustisten pintojen avulla.

Senaatti-kiinteistöjen kahden kokouskeskuksen huonejako muuttui täydellisesti tilojen uudistuksessa. Pieniä kokoustiloja lisättiin merkittävästi ja osa huoneista jaettiin siirtoseinillä osiin. Samalla kun Senaatti-kiinteistöt tehosti toimistonsa tilankäyttöä, parannettiin myös henkilöstöravintolaa. Linjastosta tehtiin toimivampi ja nopeampi talon kasvanutta henkilömäärää varten ja asiakaspaikkoja lisättiin.

Workspace on Senaatti-kiinteistöjen puitesopimuskumppani työympäristöjen kehittämisessä valtion virastoille.

Näytämme omalla esimerkillämme muille valtionhallinnon virastoille, kuinka neliöt hyödynnetään hyvin ja miten työtä voidaan tukea tiloilla siten, että ihmiset motivoituvat, tekevät työtä tehokkaasti ja jakavat aktiivisesti tietoa toisilleen. Monitilaympäristö tukee nykyisin yhä tärkeämpää tiimityötä. Meillä on erilaisia tiloja eri työtilanteisiin, tilankäytön pelisäännöt ja etätyömahdollisuus.
- Jorma Heinonen | Toimialajohtaja, toimistot