Senaatti-kiinteistöt, Sesam Kuopio

Haasteena toteuttaa monipuoliset tilat vähäisissä neliöissä

Tiedot

Vuosi: 2018
Sijainti: Kuopio
Pinta-ala: 337 m²
Henkilöstö 21

Senaatti-kiinteistöjen 25-henkinen Kuopion toimisto muutti Kallaveden rannassa sijaitsevasta vanhasta, 1800-luvun puutalosta vastapäätä sijaitsevaan moderniin valtion virastotaloon. Muutto uusiin tiloihin tuli tarpeeseen, sillä vanhat tilat eivät enää vastanneet nykyisiä työskentelytarpeita. Niistä puuttui tarvittavia tukitiloja sekä modernit tukitoiminnot. Tilasuunnittelussa korostui modernisoinnin lisäksi myös turvallisuudesta huolehtiminen. Toimiston pienestä koosta huolimatta Kuopiossa haluttiin noudattaa Helsingin asettamaa mallia, joten samanaikaisesti uusissa tiloissa päätettiin ottaa käyttöön myös valtion toinen yhteiskäyttöinen Sesam-työympäristö.

Uusien tilojen omintakeinen arkkitehtuuri otti suunnittelutyössä näkyvän roolin. Uusi virastotalo on tyyliltään miltei Lintulahden Sesamin vastakohta, sillä Kuopiossa betonirakenteiden sijaan hallitsevassa asemassa ovat lasiset ja vaaleat pinnat sekä ilmava arkkitehtuuri. Sisustuksessa inspiraatiota haettiin rakennuksen kauniista, aaltoilevasta atrium-katosta, ja muuten hyvin neutraaliin värimaailmaan tuotiin piristystä Senaatti-kiinteistöjen omista aksenttiväreistä, eli lämpimästä oranssista, fuksiasta ja viininpunaisesta.

Rakennuksen uutuuden vuoksi oli sekä rahallisesti että ajankäytöllisesti fiksua pyrkiä pitäytymään alkuperäisessä pohjaratkaisussa mahdollisimman tarkasti. Tämä loi haasteita etenkin tilanjakamisen suhteen, koska alkuperäisissä rakenteissa on käytetty paljon lasisia seiniä ja pintoja. Alkuperäinen pohjaratkaisu ei ollut helppo myöskään kokonsa tähden. Pieneen määrään neliöitä piti pystyä sijoittamaan monenlaisia eri tiloja aina neuvotteluhuoneista kokoontumispaikkoihin ja hiljaisen työskentelyn tiloihin, missä alun haasteista huolimatta onnistuttiin erinomaisesti. Siinä mielessä rakennuksen lasisuus ja valoisuus toimivat uusien tilojen eduksi: ne saavat tiiviimminkin rakennetut tilat tuntumaan raikkailta ja avarilta.

Senaatti-kiinteistöjen Kuopion toimisto on muuton jälkeen mahdollistanut monitilatyöskentelyn niin senaattilaisille kuin muillekin valtion työntekijöille. Uusissa tiloissa on modernien tukitilojen lisäksi otettu turvallisuus paremmin huomioon sekä liikkuvuus on lisääntynyt. Kiitos Sesam-työympäristön, nyt on Kuopiossakin mahdollista nauttia synergiaeduista, joita saadaan, kun valtion eri alojen osaajat istuvat keskustelemaan yhteisen pöydän äärelle.

Lisää tietoa Kuopion Sesamista voit löytää täältä.