3 herättävää havaintoa – mikä muuttui vuorovaikutuskulttuurissamme etätyövuonna

Workspacella on jo 15 vuoden historia työympäristöjen ja työyhteisöjen vuorovaikutuksen kehittämisessä. Vuorovaikutuskulttuuria aloimme tutkia 5 vuotta sitten ja teemme edelleen yhteistyötä yliopistojen, tutkimuslaitosten ja suomalaisten yritysten kanssa.

Nyt poikkeuksellisen etätyövuoden aikana tutkimme Workspacen omassa työyhteisössä, miten muutokset vaikuttivat vuorovaikutuskulttuuriimme. Vaikka olemme jo aiemmin tottuneet työskentelemään toimistolla, asiakkaan tiloissa ja etänä, olivat muutokset vuorovaikutusprofiilissamme merkittäviä.

Haluamme jakaa 3 erityisen havahduttavaa huomiota, joihin saatat törmätä teidänkin työyhteisössänne:

  1. Valtaetäisyys kasvoi – Ei uskalleta entiseen tapaan tehdä päätöksiä ja aletaan hakea lupaa toimintaan.

Tämä voi näkyä vaikkapa niin, että kysyn hyväksynnän esimieheltä uusien kuulokkeiden hankintaan, tai etten uskalla julkaista some-päivitystä tai blogikirjoitusta ilman työkavereiden kumileimasimen jälkeä. On myös isompi kynnys ottaa yhteyttä kollegaan, vaikka olisi työasiaa. Tunnemme herkästi olevamme häiriöksi toisen työlle. Saatan jopa ennen puhelua kysyä lupaa Teamsissa tai viestillä etukäteen (jolloin häirintä on taattua joka tapauksessa). Siiloista on tullut yhden ihmisen kokoisia.

  1. Tunne yhteenkuuluvuudesta väheni – Tavoitteet hämärtyvät ja sitoutuminen yhteiseen innostavaan tulevaisuuteen laimenee.

Tämä näkyy esimerkiksi niin, että alan pelätä onko minulle ja osaamiselleni enää tässä työyhteisössä tarvetta, mikä puolestaan aiheuttaa matalaenergisyyttä. Lyhyesti sanottuna: olen pahantuulinen ja puhtia vaativiin töihin on vaikea tarttua. Huomaan myös nauttivani erityisesti niistä kohdista, joissa syntyy yhteistä naurua ja keskustelua.

  1. Jaetut käsitykset vahvistuivat – Kriisissä yrityskulttuuri on koetuksella, ja paine voi tuoda myös suotuisia vaikutuksia.

Yhdessä tästäkin selvitään! -asenne näkyy esimerkiksi niin, että roolistani riippumatta alan prospektoida ja etsiä kiinnostavia asiakasyrityksiä tai otan vastuulleni firman Instagramin päivityksen. Kun palaamme jälleen toimistolle, koitetaan pitää onnistumiset ja opit ohjaamassa hyvää kehitystä.

Kuulostaako tutulta?

Me jatkamme työskentelyä vuorovaikutuskulttuurimme kolhujen kanssa. On hyvä, että uskallamme itsekin syödä omia lääkkeitämme ja näin olemme pystyneet systemaattisella mittaamisella seuraamaan vuorovaikutuskulttuurimme kehittymistä. Mielellämme autamme myös teitä syventämään ymmärrystä ja löytämään lääkkeitä tiimien suorituskyvyn ja ihmisten hyvinvoinnin parantamiseksi.

Ilona Karlsson
045 636 2659
ilona.karlsson@workspace.fi